«انتخابات» ونقش آن در روابط روستائیان

52452برای روستا،تعاریف متعددی از سوی جامعه شناسان ومتفکران این وادی ،متناسب با شراطی اقلیمی ،جمیعتی ،اقتصادی وغیره ارائه شده است که درکشورهای مختلف ، دارای تفاوتهایی نیز می باشند.

ولی جامع ترین تعریف روستا بطور عام ، محدوده ای از فضای جغرافیایی است که یک واحد اجتماعی کوچک ،  مرکب ازتعدادی خانواده،که نسبت به هم دارای نوعی احساس و دلبستگی و عواطف و علایق مشترک می باشند در آن تجمیع می یابند و بیشتر فعالیتهایی که برای تامین نیازمندی های زندگی و خود انجام می دهند،از طریق استفاده وبهره گیری از زمین و درون محیط مسکونیشان صورت می پذیرد.

این واحد اجتماعی، اکثریت افراد آن به کار کشاورزی اشتغال دارند. شاید زیباترین تعبیر روستا از دیدگاه متفکر و جامعه شناس برجسته آلمانی ، فردیناند تونیس این باشد که می گوید: جامعه روستایی به عنوان یک جامعه آرمانی،سرشار از تقدس ،هماهنگی وصلح وصفاست.

اما آیا اینک این صفا و صمیمیت و علایق مشترک و آرمانی، همچنان میان اکثریت روستائیان، که معمولا بیشترشان باهم در هر روستا یا روستاهای همجوارنسبت نسبی وسببی دارند تبلور می یابد؟ یا اینکه بتدریج به علت نوع زندگی امروزی که بیشتر متاثر از کلمه عام «تکنولوژی» که البته تاثیرآن غیرقابل کتمان است و یا میل و رغبت به زندگی پر زرق وبرق شهرنشینی و اختلاط فرهنگی و قومی درآن نقش تکامل گرایی را ایفا می نماید؟

در اینجا میخواهیم دریک بررسی اجمالی،نقش پدیده ای بنام «انتخابات» و تاثیر آن در نوع روابط و نگرش روستائیان نسبت به هم، که از دیرباز چون نقاش ماهری، همیشه تصاویری از عشق ومحبت و وحدت وصمیمیت و آرامش را در ذهن سایرین تداعی نموده اند را واکاوی نمائیم. مطمئنا اگر بخواهیم نقش پدیده انتخابات،بخصوص انتخابات مجلس شورای اسلامی را در سالهای اخیر در تیرگی و کمرنگ شدن روابط اکثر روستائیان دخیل بدانیم، راه را به بیراهه نرفته و سخنی به گزاف نگفته ایم.

انتخاباتی که باتمامی شور وهیجانات وگرایشهای اولیه اش، درنهایت دربیشتر شهرستانها به دلایل متعدد به دو گروه،جناح یا بعضا حزب ختم می شود و کاندیداها و تاثیرگذاران انتخاباتیشان گاها با نوع رفتار وگفتار خود، جهت کسب آرای موردنیاز،نقش یک پازل غیرقابل انکاری رادر این کارزار انتخاباتی و اخلاقی روستاها و محلات ایفا می نمایند.
پدیده انتخابات که اگر بدرستی از سوی کارگزاران انتخاباتی اش مدیریت نشود،چه بسا درآینده ای نه چندان دور،این معماری سنتی وکهن ایرانی که ستونهایش بامصالحی چون برگرفته ازموازین دین مبین اسلام ونظام مقدس جمهوری اسلامی ایران برپایه صداقت و دوستی واخلاق و آرامش،بسان دژی محکم بنا شده است رادچار تزلزل و ناپایداری کند.

هرچند شرکت در انتخابات کشوری که مبتنی بر دمکراسی و مردم سالاری دینی می باشد، امری  بدیهی و پسندیده است. اما توجه به اصول اخلاقی ودر راس آن «اخلاق انتخاباتی» ازضروریات بوده ودر جایگاه والایی قرار دارد.
          
آنگونه که مقام عظمی ولایت،حضرت آیت الله خامنه ای می فرمایند:« وجه تمایز رقابت در جامعه اسلامی و جوامع غربی ملتزم بودن به موازین اخلاقی ودینی است ». واز آنجا که درآیین و شرع اسلام «اخلاق» امری «مطلق» به شمار می آید، بیاییم با فصل الخطاب قرار دادن فرموده مقام معظم رهبری وبا اعتقاد به اصل «شرکت در انتخابات»، اخلاق انتخاباتی را نیز در جای جای میهن پهناور ایران اسلامی نهادینه کنیم. و با زیاده خواهی ها وکج سلیقگی های خودمان، وحدت ویکپارچگی و آرامش را که اصول زیربنایی یک روستا است به مخاطره نیندازیم و شرایط را به گونه ای مهیا نسازیم که خواسته یا ناخواسته، درمیان بذرهای شفاف عشق و محبت و اتحاد، بذر دشمنی و نفاق و کینه را در دلهای روستائیان پاک سرشت کاشت  کنیم.

چرا که به یقین آنچه کاشتیم برای نسلهای آینده آن روستا نیز به یادگار خواهیم گذاشت و آنان در مورد گذشتگان خود قضاوت خواهند نمود. آنجا که مرکب قلمهای برخی از منتخبین ملت در سالهای اخیر پس از تصاحب صندلی کرسی بهارستان،برای رفع حداقلی مشکلات اقلیت به خشکی می گراید و یا رنگ جوهرهای قلمشان تغییر می کند و با این هنجارشکنی اخلاقی که بسان رود آبی  بر پیکره روستائیان رسوخ کرده و بشدت نیز گستره پیش روی خویش را در می نوردد وبذرهای صفا ومحبت و وحدت اهالی  در امواج پر طلاتم انتخاباتی گم می شود ودر پستوی این امواج خروشان، دانه های مشمئزکننده نفاق وکینه و دو دستگی برایشان به یادگار خواهد ماند.

شایسته است کاندیداهاو تاثیرگذاران انتخاباتیشان در روستاها و محلات با سعه صدر واستناد به موازین شرعی واخلاقی ودر راستای رشد وتعالی فرهنگ اخلاق انتخاباتی نیز مجدانه کوشا باشند تا شاید گامی هرچند اندک در جهت حفظ اصول اولیه این جامعه کوچک، اما پر رمزو راز سنتی وکهن برداشته شود.

امیداست مسئولین ذیصلاح ومرتبط نیز در نظارت بر صلاحیت کاندیداهای محترم مجلس شورای اسلامی، به مقوله اخلاق انتخابیشان درگذشته و حال ، توجه وعنایت ویژه ای داشته باشند. وکاندیداهای محترم وحامیان آنها نیز برای کسب آرای حداکثری، اخلاق انتخاباتی را به جد لحاظ نمایند تا خدای ناکرده، گروه بندیهای جناحی وسیاسی وغیره در روستاها موجبات افول این پیوندهای عمیق خویشاوندی و گسستن رشته های صلح وصفا وصمیمیت روستائیان و صف کشیدن هایشان در مقابل هم، حتی در اجرا و انجام فعلیات  روزمره زندگی واجتماعشان را فراهم نسازند.
« خدایا چنان کن که سرانجام کار تو خشنود باشی و ما رستگار»

یک دیدگاه

  1. عجب متن دلنواز و زیبایی که واقعا منطبق با تاثیر انتخابات بر روابط روستائیان می باشد . هر کی تو روستا زندگی میکنه یا حداقل مراوده ای با آنان داره میتونه این تاثیرات را با جان و دل لمس کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا