توجه به صنعت توریسم راهکارتوسعه اقتصادی شفت
یکی از اصلیترین تعاریف و مفاهیم در اقتصاد کلان، رشد و توسعه اقتصادی است و بر حسب تعریف توسعه اقتصادی عبارتست از رشد اقتصادی همراه با تغییرات بنیادین در اقتصاد و افزایش ظرفیتهای تولیدی اعم از ظرفیتهای فیزیکی، انسانی و اجتماعی. در محافل علمی جهانی هرگاه صحبت از اقتصاد و توسعه میشود بدون شک در کنار آن بحث صنعت گردشگری نیز مطرح می شود . آنچه گردشگری را به عاملی در روند توسعه مبدل کرده است جریان های سرمایه، فرهنگ و اطلاعات در یک همپوشی با مولفه هایی همچون افزایش درآمد، سطح رفاه، اوقات فراغت بیشتر و بهبود ارتباطات است. توسعه گردشگری میتواند ارکان چرخ توسعه اشتغال را به گردش در آورد و بر زیرساختها تاثیر بگذارد، به طوری که آمارها حکایت از ایجاد یک شغل به ازای ورود هر ۶ گردشگر به یک منطقه دارند، بر این اساس توسعه گردشگری میتواند بهترین و موثرترین راه رفع معضل بیکاری منطقه قلمداد گردد.
صنعت گردشگری که پس از صنعت نفت و خودرو به عنوان سومین صنعت در دنیا به لحاظ درآمد زایی و جذب منابع مالی شناخته می شود در سال های گذشته در برخی از کشورها با رشد بسیار خیره کننده ای روبرو بوده است.کشورهای دارای جاذبه های گردشگری به لحاظ جاذبه های طبیعی، فرهنگ و تمدن کهن، آثار باستانی و مذهبی استعداد و توانایی به سزایی در جذب گردشگران دارند که با سرمایه گذاری مناسب در این صنعت می توانند سالانه میلیاردها دلار در راستای توسعه پایدار کسب درآمد کنند . صنعت توریسم چند قدم بیشتر تا فتح رتبه نخستین محور تجاری جهانی فاصله ندارد و آنچنان به صورت گسترده و فراگیر در حوزه تبادلات اقتصادی کشورهای جهان ظاهر شده است که تقریباً هیچ جای دنیا حتی نقاطی که از حداقل ظرفیت جذب گردشگر برخوردارند تلاش در جذب گردشگر را به عنوان یکی از منابع درآمد در برآوردهای اقتصادی شان از نظر دور نمیدارند.
استان گیلان به عنوان سرزمین طلای سبز از دیدگان بسیاری از دوستــداران تاریخ و طبیعت به دور مانده است . این استــان طبیعت و گردشگری با بیش از ۱۴ هزار کیلومتر مربع مساحت دارای جاذبه های تاریخی و طبیعی کم نظیری چون جنگل های انبوه ، شالیزارهای وسیع ، زیستــگاههای پرنده ها و آبگیرها و رودها، سواحل چشم نواز دریای خزر، پارکهایی وسیع و انواع گیاهان کم یاب است. جغرافیای سبز گیلان مجموعه ای است بی بدیل از شاهکارها و مواهب خدادادی حاصل دریای همیشه آبی خزر تجلی یافته در آیینه امواج نیلگون کرانه های دل انگیز، جلگه ها، کوهپایه های جنگلی با گستره سبز شالیزارهای برنج، عطر خوش مخمل سبز بوته های چای، ییلاقات مصفا و رودخانه هایی زلال و پر پیچ و خم که شاید در خارج از این استان تنها بتوان همه این بهشت چشم را با هم تنها در رویایی شیرین تصور کرد. از سوی دیگر سیمای میراث فرهنگی این سرزمین به عنوان مامن اقوام آریایی از بزرگترین گاهواره تمدن و فرهنگ هزار ساله بشری است که همچنان دارای آثار ارزشمند تاریخی فرهنگی بجای مانده ازگذشتگان، هنرهای سنتی و صنایع دستی با قدمت هزارساله است.
در بین شهرستانهای استان گیلان متاسفانه ضعیفترین عملکرد در حوزه صنعت گردشگری مربوط به شهرستان شفت است که علیرغم داشتن بهترین و جذابترین قطبهای گردشگری استان و کشور بعلت فراهم نبودن تمهیدات زیرساختی مناسب و عدم اتخاذ راهبردها و سیاست های موثر در این بخش، هنوز نتوانسته به سهم شایسته و درخور در بازار گردشگری استان و کشور دست یابد . این امر باعث شده تا بسیاری از معضلات اقتصادی – اجتماعی که می تواند با توسعه گردشگری رفع شود، همچنان پابرجا بماند.
اساسی ترین سوالی که با دیدن غبار فقر بر سیمای زیبای این شهرستان به ذهن متبادر می شود این است که چرا با وجود این همه استعدادها و مواهب طبیعی و سرمایه های نیروی انسانی کارامد و آماده به کار هیچ برنامه مدون و چشمگیری برای فراهم نمودن زیرساختهای لازم و توسعه این صنعت که به زعم نویسنده موثرترین راهکار رفع معضل بیکاری و هدایت نیروهای جوان این شهرستان به سمت اشتغال مولد و ایجاد ارزش افزوده است وجود ندارد و اگر هست چرا تا کنون اجرایی نشده است ؟ آیا سرمایه ها و نعمات خدادادی قطبهای گردشگری همچون مناطق زیارتی – سیاحتی امامزادگان اسحاق و ابراهیم و منطقه بکر سیاهمزگی و گنجار اگر در اختیار شهرستانهای دیگر هم بودند اینگونه استفاده می شدند؟به نظر می رسد توسعه گردشگری برای این شهرستان که خود از این حیث دارای مزیتهای نسبی است و جوانانش علیرغم شایستگیهای زیاد از بیکاری رنج می برند نه تنها واجب بلکه یک ضرورت اقتصادی است و این واقعیت را هر بار که شاخصها و آمار و اطلاعات اقتصادی را مرور کنیم بیشتر احساس می نماییم.
مع الوصف اعتقاد راسخ داریم که احداث اتوبان ملاسرا –شفت – زنجان که از اساسی ترین درخواستها و آرزوهای مردم شفت از دیرباز بوده است میتواند بعنوان مهمترین زیرساخت توسعه صنعت گردشگری در شهرستان، شروعی بسیار مناسب برای مرهم گذاشتن بر آلام مشکلات متعدد ناشی از فراموشی این شهرستان بوده و مزایای حاصل از انجام پروژه مذکورمیتواند علاوه بر مردم این شهرستان شامل حال مردم شهرستانهای هم جوار و مرکز استان هم شده و موجبات بالندگی و ارتقاء سطح تعاملات اقتصادی و فرهنگی و تجاری استان را فراهم نماید.
مشکلات یک دو تا نیست که. همه جا مشکله. ممنون از مطلب شما
درود اسحاق عزیز
صنعت توریسم وگردشگری ازصنایع زود بازده ای است که تمام کشورهایی توسعه یافته ودرحال توسعه درآن سرمایه گذاری کرده اند خوشبختانه درسالهای اخیر این صنعت جاپای خود را در کشورمان باز کرده است.البته ایران علاوه برگردشگران طبیعت گرد می تواند از توریسم مذهبی وتوریسم پزشکی نیز سود ببرد.شهرستان شفت بنابه دلایلی که ذکر کردید ودلایل دیگر از این غافله عقب افتاده و امیدوارم مقاله شما تلنگری باشد تا مسئولین چاره اندیشی کنند ناگفته پیداست مردم نباید دست رو دست بگذارند تادیگران کاری بکنند ماباید تکلیف خودمان را انجام بدهیم تا درآینده ی نزدیک ازثمرات توریسم بهره ببریم.
درپناه ایزدمنان.
ارادتمند مجیدانصاری
درود بر شما جناب انصاری
امید همه ما بعد از خدا به توان و انرژی جوانان مستعد و با ایمان شفتی است که انشاالله بتونن در سایه همت و حمیت شفت را به جایگاه شایسته خودش برسانند.
سپاس .