به گزارش ورس ، آیین ۲۸ صفر در روستای پشت سرای شهرستان شفت از توابع استان گیلان ، جلوه ای دیگر دارد. این روستا دارای زیارتگاهی به نام ” درویش جعفر ” است . کسی نمی داند اصل و نسب درویش جعفر کیست اما روشن است که عشق وی به حضرت محمد مصطفی(ص) راز و رمز گرد هم آمدن مردم در سالروز رحلت پیامبر اسلام بوده است .
جعفر عاشق دردانه ی روزگار ختمی مرتبت بود و به فرامین معشوق دل و گردن نهاد و افتخارش گدایی راه و روش او بود و معشوق هم گوشه چشمی به او نمود و او را کیمیا ساخت و نظر نمود و عزت داد ؛ زیرا مردمان زیادی در سالرزو غروب معشوق درویش جعفر یعنی پیامبر گرامی اسلام به مهمانی او می روند و همچون گوهری گران بها مرقدش را در بر می گیرند.
بقعه درویش جعفر
بیش از ۷۰ خانوار درروستای پشت سرا زندگی می کنند . روستایی که به برنج مرغوبش در گیلان شهره است . در سالروز وفات حبیب خدا مردم این روستا درب منازل خود را برای عزادارانی که به بقعه درویش جعفر می آیند باز می کنند ، چیزی شبیه اربعین در کربلای عراق . این مهمانان از شهر شفت و روستاهای همجوار و حتی رشت به این روستا می آیند ؛ آنها عادت دارند که هر ساله در ۲۸ صفر به اینجا بیایند.
صاحب خانه ای را دیدم ؛ پرسیدم در این روز چقدر برنج پخت می کنید؟ گفت ۸۰ کیلوگرم . با یک حساب سر انگشتی دیدم که اهالی این روستا برای هزاران نفر از عزاداران با عشق و علاقه فراوان ، غذا تهیه می کنند .
میزبانان در روستای پشت سرا ، پس از اقامه نماز با چه شوق و ذوقی به سراغ مهمانان می روند و آنها را برای ناهار به منزل خود دعوت می نمایند. صحنه هایی که دیده شد قابل وصف نیست و فقط باید دید وحس کرد و لمس نمود.
غوغایی در بقعه درویش جعفر و منازل همجوار برپا می شود . علاوه بر مسجد بقعه ، همسایگان مسجد در منازل خود سفره های بزرگ پهن نموده و غذاهای لذیذ و متنوع تهیه و خود هم با افتخار به مهمانان و عزاداران خدمت می کنند.
از چند تن از میزبانان پرسیدم که چند سال است شما در منازل خود این مراسم و برنامه را دارید ؟ گفتند : یادمان نیست! قبل از ما پدرمان این کار را می کرد و وقتی به صورتشان نگاه کردم ؛ دیدم محاسن آنها سفید شده است …
پس از صرف ناهار ، مهمانان و بیشتر اهالی به طرف بقعه سید ابوالقاسم روستای نهزم می روند. بقعه ای مورد احترام در منطقه که اجداد سید محمد شفتی امام جمعه وقت اصفهان در دوره قاجاریه در آن آرام گرفته اند .
بقعه سید ابوالقاسم و سید احمد نهزم
زن و مرد ، پیر و جوان ، پیاده و سواره مسیر حدود ۳ کیلومتری آرامگاه درویش جعفر تا بقعه سید ابوالقاسم را طی می کنند تا برای انسانی عزاداری که برای مکارم اخلاق مبعوث شده است.
دقایقی بعد ، جمعیت عزادار به صحن و سرای بقعه متبرکه سید ابوالقاسم می رسند و لحظه به لحظه بر تعداد آنها افزوده می گردد. پس از مدتی به غیر از رنگ مشکی ، دیگر هیچ رنگی نمی بینی و می بینی جمعیت غرق در ماتم و اندوه شخصی است که خالقش فرمود: اگر تو نبودی ، خلقت را خلق نمی کردم!
اکنون که چشمان غیر مسلح رفتارهای متجاوزان به فرهنگ ناب و درخشان ما را می بینند ، به نظر می رسد باید در زمینه ثبت آیین ۲۸ صفر در روستاهای پشت سرا و نهزم اقدامی عملی صورت گیرد.
به یقین ۲۸ صفر پشت سرا و نهزم برای شهرستان شفت یک فرصت است ، فرصتی که با پرداختن به آن می توان فرصت های دیگر را ایجاد نمود. پشت سرا و نهزم در ۲۸ صفر به تنهایی حامل پیامی هست که از گذشته ای دور به ما رسیده است و این همان میراث معنوی است.
در همین راستا ؛ سازمان میراث فرهنگی باید به ثبت این رفتار بپردازد و همچنین مسوولین شهرستان شفت به ویژه شورای فرهنگ عموم به برنامه ریزی در این خصوص اقدام نموده و از این میراث حراست و حفاظت نمایند و یقین بدانند که ۲۸ صفر پشت سرا و نهزم اگر چیزی بیشتر از مراسم قالی شویی کاشان نباشد ، هرگز کمتر از آن نیست ؛ بنابراین فرصت سوزی صورت نگیرد زیرا فرصت مثل ابر می گذرد و باید آن را دریافت.
از خانه اش كه داشت روي سرش مي ريخت گلايه اي نداشت ؛ به انبارش اشاره مي كرد !
نماینده مردم شفت و فومن در مجلس گفت: جناب آقای مخبر خاطرتان هست در جلسه ای که مجمع نمایندگان استان های شمالی با شما داشتند بیان کردید تا زمانیکه یک کیلو برنج تولید می شود اجازه نخواهم داد برنج خارجی توزیع شود اما هیچ اقدامی در این خصوص صورت نگرفت و در فروشگاه ها برنج خارجی سرازیر شده است و کشاورزان دیگر چه انگیزه ای برای ادامه کار دارند؟
آتش و باد ، دست در دست هم داده اند تا بیش از 12 هکتار از جنگل های هیرکانی مناطق کوهستانی شفت را خوراک آتش کنند .
یوسف خان شفتی معروف به شبان، اولین شهردار فومن بود اما پیش از آنکه وی خان شفت و فومنات شود، خانه پدری اش در رشت که از دوره قاجار به جا مانده بود، پیوند رازآلودی با جنبش جنگل و شخص میرزا کوچک جنگلی داشت.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه *
نام
ایمیل
وب سایت